Glaukom
Glaukom er en øjensygdom, der rammer synsnerven og påvirker synsfeltet. Ofte er sygdommen forbundet med et forhøjet tryk i øjet. I begyndelsen giver sygdommen en gradvis forringelse af synsfeltet, men ubehandlet kan den senere resultere i blindhed. Derfor er det vigtigt at opdage glaukom tidligt, mens skaden endnu er begrænset.
Information om glaukom
Hvem bliver ramt?
Glaukom er en meget udbredt øjensygdom. Alle kan blive ramt, men nogle faktorer gør os mere udsatte for at få sygdommen. Disse faktorer er bl.a. alder (næsten 2 % af befolkningen over 45 år har glaukom), arvelighed, tidligere skade mod øjet og nærsynethed.
Hvilke symptomer giver glaukom?
Glaukom udvikles i de fleste tilfælde langsomt. I begyndelsen af sygdommen oplever man ingen symptomer. Der kan gå flere år, før man mærker, at synet forringes. Det skyldes, at det perifere syn rammes først, mens det centrale skarpe syn rammes senere.
Skal man behandle glaukom?
Det er nødvendigt at behandle glaukom regelmæssigt. De nuværende behandlingsmuligheder kan ikke helbrede glaukom, men de gør det muligt at reducere trykket i øjet og dermed forhindre eller bremse den gradvise forringelse af synet.
Hvilke behandlinger findes der?
Øjendråberne er den primære behandling af glaukom.
De sænker ofte trykket i øjet effektivt, men nogle patienter kan have behov for en anden behandlingsform, f.eks. kirurgi eller laserbehandling.
Kan jeg afbryde min behandling?
Øjendråberne er effektive og behandlingen bør ikke afbrydes uden aftale med øjenlægen. Dråberne skal tages dagligt. Hvis du er ude at rejse, bør du derfor fortsætte med at bruge dråberne. Men vær opmærksom på, hvordan du opbevarer dem – nogle typer øjendråber mod glaukom tåler ikke stuetemperatur. Spørg din øjenlæge til råds. Hun/han kan besvare alle dine spørgsmål om glaukom og behandlingen deraf.